Alin Burcea, CEO Paralela 45 și membru fondator al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a detaliat, la Gândul Live, care sunt planurile pentru reluarea activității turistice în contextul dificultăților cu care se confruntă această ramură econimică din cauza pandemiei de COVID-19.
Lider al uneia dintre cele mai mari companii de turism de pe plan local, Alin Burcea a anunțat, într-o intervenție la Gândul Live, că la nivelul firmei sale s-a decis deschiderea agențiilor de stradă, chiar dacă se prelungește șomajul tehnic și după ieșirea din starea de urgență instituită pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.
„Am decis ca agențiile de stradă să fie deschise, iar cei care lucrează în birouri, în spate, o parte să rămână în șomaj tehnic, o parte vor reveni la treabă. Noi nu mai putem, deci 80 – 90% vom fi activi, pentru că noi chiar vrem să continuăm activitatea, chiar vrem să vindem. Poate nu o să credeți, dar sunt persoane și agenții care vând de la noi care ne întreabă când vindem, hai să plecăm”, a spus Alin Burcea, la Gândul Live.
Intervenția vine în contextul în care autoritățile, respectiv Ministerul Afecerilor Interne și Institutul Național de Sănătate Publică, au făcut publice, sâmbătă, măsuri recomandate pentru perioada următoare ieșirii din stare de urgență. INSP recomandă hotelierilor să ofere servicii de cazare, dar nu în scop turistic, ci pentru motive justificate, precum deplasări în interes profesional, mentenanță.
Industria HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii în timpul panndemiei de COVID-19. Aproape 113.211 de angajați din hoteluri și restaurante au contractele de muncă suspendate, conform datelor de luni făcute publice de Ministerul Muncii.
Pentru moment, spune Alin Burcea, agenția a făcut doar câteva rezervări, în Grecia, cu mașina proprie, pentru sfârșit de iulie, câteva bilete de avion, și un pachet pentru un mic grup. „Lucrurile încep să se dezghețe. Să nu înțelegeți de aici că ne umplem de bani. Nu! Dar, decât nimic, o vânzare oarecare de câteva mii se euro este o vânzare”, a spus el.
Alin Burcea a reclamat lipsa de comunicare a unor măsuri concrete destinate operatorilor din domeniul turismului. „Am observat că domnul ministru Bode (al Transporturilor – n.r.) să vorbească de lucruri clare, concrete. Mi-aș dori ca și ministrul nostru, domnul Virgil Popescu, să vorbească despre lucrurile astea, le tot evită ca și când ar fi niște tăciuni aprinși. În acest moment, toate agențiile, mai ales cele mari sunt decapitalizate, fără bani de restituit. Noi dăm vauchere pentru servicii viitoare. Noi de fapt îi reprogramăm. Marea majoritate vor să meargă în acest an”, a spus Alin Burcea.
Potrivit acestuia, au apărut și vești bune de la diverse țări – Grecia, Bulgaria, Croația – care au transmis un plan destul de precis privind redeschiderea turismului.
„Noi ne-am luat undeva între 15 iunie și 30 iunie să dăm drumul pe Grecia, acum așteptăm să ne spună compania aeriană. Noi, firma noastră, lucrăm să dăm drumul în această perioadă, e vorba de zile până ni se confirmă. Ceea ce nu știm foarte sigur e cu acea poveste cu „pașaportul de sănătate”, e foarte complicat”, a spus Alin Burcea.
El a precizat că există discuții cu câteva clinici din București care ar putea oferi aceste servicii, dar că e foarte posibil să fie făcut un control la frontieră, la destinație, dar e corect să se facă și în aeroportul Otopeni, pentru chartere sau curse regulate. „Este interesul companiei aeriene, pentru că aceasta vrea să fie oamenii sănătoși. Cred că cel mai corect ar fi un test simplu și rapid, cu rezultate în trei minute”, a spus Alin Burcea.
„Nu poți să transformi aeroporturile în niște spitale”, a conchis Alin Burcea, apreciind că situația din România este mult mai bună decât în alte state.